Cabernet Franc je původní odrůdou kabernetových vín, která se dostala už v 1. století do francouzského Bordeaux. Od 16. století se pěstuje i v Burgundsku v údolí kolem řeky Loiry. V současnosti je tato odrůda pěstována po celém světě na 45 tisících hektarech vinic. Kromě Francie se pěstuje také ve Španělsku, Itálii, v Americe, Chile nebo i v Austrálii a Německu. V České republice se pěstuje pouze vzácně, jelikož není zapsána ve Státní odrůdové knize České republiky a nepovoluje se z ní vyrábět víno.
Tato odrůda je velmi podobná odrůdě Cabernet Sauvignon, zraje však o týden dříve a daří se jí i v chladnějších klimatických podmínkách. Sází se tedy i proto, že je zárukou, pokud je slabší ročník. Daří se jí na písčitých půdách s vyšším obsahem vápníků, což dodává vínům plnější a těžší chuť. Bobule jsou malé až středně veliké, černomodré a mají středně silnou a pevnou slupku. Dužina hroznů je sladká a má typickou travnatou chuť. Název Cabernet je odvozen z latinského „caput“, což znamená něco jako „odrůda dávající černá vína“. Druhové Franc dostala odrůda až později a slouží k odlišení jiných kabernetových odrůd.
Odrůda Cabernet Franc se používá k výrobě červených vín. Mají jemnější texturu a přitažlivou vůni. Hrozny dozrávají v Bordeaux dříve a dosahují vyšší cukernatosti. Barva vína je sytě červená, ve vůni lze cítit ovocné aroma švestek, černého rybízu, jahod nebo fialek. Typické jsou pro tato vína také tóny tabáku, zelené papriky, kakaa a zeleného i černého pepře. Chuť je plná, s ovocnými tóny. V Kanadě se vyrábí i odrůdová ledová vína. Cabernet Franc se také používá k výrobě kupáží s Cabernetem Sauvignon a Merlotem. Tyto kupáže jsou známé po celém světě. Hodí se především k jehněčímu masu a rajčatovým omáčkám. Toto velmi kvalitní víno i jeho kupáže potěší každého milovníka červených vín.